LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski denunţă o „crimă de război deliberată a Rusiei” după ce o închisoare cu prizonieri ucraineni a fost bombardată

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski denunţă o „crimă de război deliberată a Rusiei” după ce o închisoare cu prizonieri ucraineni a fost bombardată

UPDATE 07.45 Explozii puternice au fost auzite din nou în Harkov / Incendiu într-unul dintre cartiere

Alertele de raid aerian au fost auzite, din nou, în Harkov, în noaptea de vineri spre sâmbătă, urmate de explozii puternice, transmite Ukrinform.

Potrivit Suspilne, sirenele de raid aerian au început să sune în jurul orei 02:00. În jurul orei 02:23, locuitorii din Harkov au început să raporteze pe reţelele de socializare despre explozii puternice.

Unele canale locale Telegram au postat fotografii care arată un incendiu masiv izbucnit în urma exploziilor într-unul dintre cartierele din Harkov. Focul poate fi văzut din diferite părţi ale oraşului.

Până în prezent nu au fost publicate informaţii oficiale.

În dimineaţa zilei de 29 iulie, trupele ruseşti au lansat un atac cu rachete asupra Harkovului. Ca urmare, o clădire cu două etaje şi o clădire a instituţiei de învăţământ superior au fost avariate.

Tot vineri, armata rusă a lansat un atac cu rachete asupra oraşului Bohodukhiv.


UPDATE 05:30 Ruşii, acuzaţi că au atacat o închisoare în care au murit peste 50 de persoane

Preşedintele Ucrainei a calificat bombardamentul de vineri al ruşilor asupra unei închisori în care şi-au pierdut viaţa peste 50 de persoane drept o "crimă de război deliberată a Rusiei". De cealaltă parte, conducerea de la Moscova a acuzat Ucraina de acest atac.

Ministerul Apărării rus a declarat, într-un comunicat, că tirurile unui sistem de artilerie Himars, au lovit închisoarea Olenivka, situată la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Doneţk, relatează Agerpres.


UPDATE 05:00 Blinken afirmă că a discutat cu Lavrov şi a insistat ca Kremlinul să accepte oferta SUA privind prizonierii

Blinken a insistat ca Rusia să accepte propunerea substanţială pe care conducerea de la Washington făcut-o în urmă cu două săptămâni pentru eliberarea a doi americani. A fost prima convorbire directă dintre Blinken şi Lavrov de la începutul războiului din Ucraina. Ambele părţi au urmărit să îşi păstreze poziţiile, conform declaraţiilor făcute de secretarul de stat american şi de Ministerul de externe rus.

"Am avut o discuţie sinceră şi directă", a declarat Blinken, într-o conferinţă de presă la Departamentul de Stat. "Am insistat ca Kremlinul să accepte propunerea substanţială pe care am făcut-o pentru eliberarea lui Paul Whelan şi Brittney Griner", a spus el, relatează news.ro.


UPDATE 00:44 Ucraina a respins încercările forţelor ruse de a lua cu asalt mai multe districte din Doneţk

Statul Major al armatei ucrainene a spus că forţele ucrainene au reuşit să respingă atacurilor ruşilor asupra districtelor Soledar, Smirhiria şi Vershy, din regiunea Doneţk.

„Ocupanţii au încercat din nou să ia cu asalt districtele Soledar, Vershyn şi Semihirya. Din nou, fără succes – au suferit pierderi şi au plecat”, a declarat Statul Major al armatei ucrainene, vineri, relatează Libertatea.ro.


UPDATE 00.02 Lavrov i-a transmis lui Blinken că prin furnizarea de arme, Occidentul nu face decât să prelungească agonia regimului de la Kiev

Vineri a avut loc prima discuţie telefonică dintre Antony Blinken şi omologul său rus, Serghei Lavrov. Ministrul de externe rus i-a transmis luiBlinken că relaţiile bilaterale au nevoie urgentă de normalizare, potrivit unui comunicat MAE rus.

În comunicat se arată că Lavrov i-a transmis omologului său american că războiul din Ucraina va continua până când Rusia ăşi va atinge obiectivele, iar armele pe care Occidentul le livrează Ucrainei nu fac altceva decât să prelungească agonia regimului de la Kiev, relatează Digi24.

„Ministrul (Lavrov) a prezentat abordările de principiu ale Rusiei în lumina operaţiunii militare speciale pe teritoriul Republicii Populare Doneţk, al Republicii Populare Luhansk şi al Ucrainei, subliniind că scopurile şi obiectivele acesteia vor fi pe deplin îndeplinite. În acest context, secretarului de stat (Blinken) i s-a atras atenţia asupra faptului că pomparea continuă de arme din partea SUA şi a NATO către forţele armate ucrainene şi către batalioanele naţionaliste, care sunt folosite pe scară largă împotriva civililor, nu face decât să prelungească agonia regimului de la Kiev, prelungind conflictul şi sporind numărul victimelor”, a avertizat Serghei Lavrov, potrivit comunicatului MAE rus.


UPDATE 21.35 Blinken, prima discuţie cu Lavrov după războiul din Ucraina. Rusia a transmis că îşi va atinge obiectivele, deşi ucrainenii primesc ajutor militar de la Occident

Secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov au avut vineri prima lor discuţie telefonică de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în care au abordat situaţia din această ţară, criza alimentară şi un posibil schimb de deţinuţi între Washington şi Moscova.

''Am avut o discuţie sinceră şi directă'', a spus Blinken la o conferinţă de presă, potrivit AFP. El declarase miercuri că doreşte să-l contacteze pe omologul său rus pentru a discuta despre oferta SUA pentru eliberarea de către Rusia a baschetbalistei Brittney Griner şi a fostului soldat american Paul Whelan.

UPDATE 20.40 Primele imagini cu noile lansatoare M270 în acţiune, publicate de ucraineni

Armata ucraineană a publicat primele imagini video cu lansatoare multiple de rachete M270 în acţiune după ce Kievul a anunţat la mijlocul lunii iulie că acestea au ajuns din Marea Britanie.

Ukraine Weapons Tracker notează că lansatorul este acompaniat de un vehicul blindat britanic FV103 Spartan caare funcţionează ca vehicul de comandă

UPDATE 18.30 Putin ordonă guvernului rus să repare locuinţele şi infrastructura din teritoriile ucrainene ocupate

Preşedintele rus Vladimir Putin a dispus vineri guvernului de la Moscova ca până la venirea iernii să reparare locuinţele şi infrastructurile de pe teritoriul controlat de trupele ruse în republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, relatează agenţia EFE.

UPDATE 18.00 Un analist militar rus a afirmat în cadrul unei emisiuni a postului de televiziune Rossia-1 că prim-ministrul ungar Viktor Orban va trebui să se hotărască „în următoarele luni” dacă vrea să anexeze teritoriile ucrainene ce conţin etnici maghiari.

„Obiectivul nostru este să ne asigurăm că proiectul „anti-Rusia” sub forma Ucrainei moderne dispare pentru totdeauna de pe harta geopolitică a Europei”, a declarat analistul militar Igor Korotcenko, citat de Hotnews.

„Presupun că pentru un număr de alte state învecinate cu Ucraina, de exemplu Ungaria, afirmarea controlului asupra teritoriilor istorice ale Ungariei şi salvarea celor 150.000 de etnici maghiari din Transcarpatia este probabil de asemenea o alegere politico-militară pe care guvernul lui Viktor Orban va trebui să o facă în următoarele luni”, a adăugat el.

Declaraţiile lui Korotcenko survin la două zile după ce fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a publicat o hartă a Ucrainei divizată între mai multe ţări, printre care se numără şi România.

UPDATE 16.00 Un tribunal din Kiev a anunţat vineri că pedeapsa la închisoare pe viaţă primită în mai de un soldat rus pentru uciderea unui civil în Ucraina a fost redusă în apel la 15 ani de închisoare, relatează AFP.

Apelul depus de apărare a fost acceptat parţial. Sentinţa a fost modificată”, a precizat Curtea de Apel din Kiev, adăugând că acum pedeapsa este de 15 ani de închisoare.

Sergentul Vadim Şişimarin, în vârstă de 21 de ani, a recunoscut că l-a ucis pe Oleksandr Celipov, un civil de 62 de ani, în nord-estul ţării, în primele zile ale ofensivei militare a Rusiei în Ucraina.

El a pledat vinovat şi a fost condamnat în data de 23 mai pentru crimă de război şi omor cu premeditare.

Şişimarin a spus în instanţă că a acţionat sub presiunea altui soldat şi şi-a prezentat scuze soţiei bărbatului ucis.


UPDATE 15.52 Volodimir Zelenski a declarat vineri în cadrul unei întâlniri avute la Ciornomorsk, în regiunea Odesa, cu ambasadorii statelor membre G7 că ţara sa este pregătită să reia transporturile de cereale prin Marea Neagră.

Zelenski a mai declarat că aşteaptă un semnal de la Naţiunile Unite şi Turcia pentru a începe transporturile, transmite news.ro.

„Ucraina este pregătită să reia transporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră. Este important pentru noi să rămânem garanţii securităţii alimentare mondiale”, a dat asigurări Zelenski.

Şeful statului ucrainean s-a deplasat vineri la Ciornomorsk pentru a vedea la faţa locului pregătirile făcute pentru reluarea transporturilor de cereale.

La mai bine de o săptămână de la semnarea acordului de la Istanbul, Ucraina încă nu a putut relua transporturile de cereale. Conform acordului, livrările de cereale ar trebui permise prin porturile Odesa, Ciornomorsk şi Pivdenîi. Însă portul Odesa a fost bombardat de ruşi a doua zi de la semnarea acordului.

În prezent, 17 nave sunt încărcate în portul Odesa şi aşteaptă să-şi onoreze comenzile, a precizat ministrului ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.


UPDATE 15.26 Trupele ruse au efectuat o operaţiune de asalt în apropiere de localitatea Piski purtând uniforme militare ucrainene cu benzi albe pe braţe, pentru a înşela forţele armate ale Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda.

În plus, Statul Major al Armatei Ucrainene notează că ocupanţii ruşi continuă să răspândească dezinformări cu privire la amplasarea unităţilor militare ucrainene în şcoli, spitale şi biserici pentru a-şi justifica propriile atacuri asupra unor astfel de ţinte civile din Ucraina.


UPDATE 15.16 Conducerea Ucrainei respinge acuzaţia Ministerului rus al Apărării precum că forţe armate ale Kievului au lovit cu sisteme de rachete HIMARS o închisoare din teritoriul controlat de separatiştii proruşi în care se află prizonieri de război ucraineni.

Bombardamentul anunţat vineri dimineaţă la închisoarea din Olenivka, situată la 30 de kilometri sud-est de oraşul Doneţk, este „o altă provocare foarte cinică a forţelor ocupante ruseşti”, afirmă Mîhailo Podoliak, adjunctul şefului cancelariei preşedintelui Volodimir Zelenski.

Potrivit lui Podoliak, armata ucraineană ştie cu exactitate ce obiective ruseşti trebuie anihilate, iar Olenivka nu este o zonă de operaţiuni.

Podoliak denunţă o „operaţiune clasică sub steag fals” dusă de forţele ruseşti pentru a da vina pe armata ucraineană.

„Motivul este clar. În orice caz, ruşii au masacrat în mod cinic şi deliberat cetăţeni ucraineni aflaţi în captivitate, iar acest lucru va fi investigat de Procuratura Generală şi de echipele internaţionale de anchetă. Este evident că, simţind apropierea înfrângerilor tactice, Rusia va recurge la noi provocări canibalistice pentru a le promova pe pieţele globale”, spune oficialul ucrainean.

În paralel, Statul Major al Armatei Ucrainene dă asigurări că forţele sale nu au efectuat atacuri la Olenivka. Atacul, spune sursa citată, a fost efectuat de către ruşi cu sisteme de artilerie.

Statul Major al Armatei Ucrainene denunţă acest act, subliniind că partea rusă l-a comis pentru a ascunde urmele de tortură şi pentru a acuza Kievul de crime de război, deturnând astfel atenţia de la vinovăţia sa.

„Este o minciună şi o provocare. Responsabilitatea îi aparţine Rusiei, ţară agresoare, ocupantă şi finanţatoare a terorismului”, afirmă Statul Major al Armatei Ucrainene.


UPDATE 12.35 Ministerul rus al Apărării acuză forţele armate ucrainene că au bombardat o închisoare din estul regiunii Donbas controlată de separatiştii pro-ruşi. Atacul invocat de Moscova s-ar fi soldat cu moartea a 40 de prizonieri de război.

Într-un comunicat publicat vineri, Ministerul rus al Apărării susţine că atacul a fost purtat cu sisteme de rachete Himars.

În urma atacului, ar fi fost ucişi 40 de prizonieri de război ucraineni şi răniţi alţi 75.

Ministerul rus al Apărării se referă la închisoarea din Olenivka, localitate situată la 30 de kilometri sud-est de oraşul Doneţk.

Un post de propagandă aflat în slujba Kremlinului a transmis imagini prezentate ca fiind de la faţa locului, dar nu prezintă victimele.

AFP precizează că nu a putut verifica în mod independent aceste acuzaţii.


UPDATE 12.10 O navă hidrografică aparţinând Ministerului ucrainean al Infrastructurii a sărit în aer, joi, la Gurile Dunării, a anunţat vineri dimineaţă Comandamentul Operaţional Sud al ţării vecine.

„Ca urmare a unei explozii la impactul cu un dispozitiv exploziv necunoscut în zona gurilor (Canalului) Bâstroe de la Dunăre, o navă maritimă hidrografică ucraineană de mici dimensiuni s-a ales cu o gaură la provă, sub linia de plutire”, se arată într-un comunicat al Comandamentului Operaţional Sud preluat de agenţiile de presă Unian şi Agerpres.

Potrivit comunicatului, echipajul a luat o serie de măsuri, prin forţe proprii, pentru a salva nava de la scufundare.

„În prezent au loc lucrări de reparare a ambarcaţiunii. Nu s-au înregistrat pierderi de vieţi omeneşti”, anunţă sursa citată.

Nava implicată în incident se numeşte „Şliahovik” şi aparţine Ministerului ucrainean al Infrastructurii, precizează portalul Dumskaia.


UPDATE 11.59 Rusia intensifică operaţiunile de contrainformaţii în apropierea graniţei cu Ucraina şi desfăşoară trupe suplimentare pe frontul Zaporojie

Rusia a desfăşurat forţe suplimentare pe frontul din Zaporojie, forţele ruse îşi consolidează poziţiile în apropierea satului Verşina din regiunea Doneţk. Între timp, forţele armate ucrainene au respins operaţiunile ruseşti de asalt pe mai multe fronturi, potrivit unui raport de joi al Statului major al forţelor armate ucrainene.

„Principalele eforturi ale inamicului sunt concentrate pe stabilirea controlului deplin asupra teritoriilor regiunilor Doneţk şi Lugansk; menţinerea controlului asupra teritoriilor ocupate din regiunea Herson şi părţi ale regiunilor Harkov, Zaporojie şi Mykolaiv; crearea condiţiilor favorabile pentru a avansa pe mai multe fronturi; şi blocarea tuturor transporturilor ucrainene în Marea Neagră.

Numărul şi componenţa trupelor inamice – precum şi natura activităţii lor – rămân în mare parte neschimbate.

Inamicul continuă să lanseze lovituri cu rachete şi atacuri aeriene, inclusiv de pe teritoriul Republicii Belarus”, scrie în raportul publicat pe Facebook de sursa citată.

UPDATE 11.48 Un preot al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a fost atacat de un preot al Bisericii Ortodoxe Ruse, în regiunea Viniţa, potrivit Nexta.

Preotul ucrainean a acuzat că susţinătorii patriarhului Kiril al Moscovei îi ajută pe ocupanţii ruşi.

Imaginile cu agresare preotului au fost postate pe reţelele sociale. În filmare se poate vedea cum preotul ortodox rus îl loveşte cu crucea pe preotul ucrainean. Incidentul ar fi avut loc la slujba de înmormântare a unui soldat.

Biserica Ortodoxă Ucraineană este afiliată Moscovei, dar a anunţat că se va rupe de Rusia în urma invaziei.

„Nu suntem de acord cu Patriarhul Moscovit Kiril (...) în ceea ce priveşte războiul din Ucraina”, se arată într-un comunicat de presă al Bisericii Ucrainene, care doreşte independenţa deplină faţă de Rusia.
UPDATE 11.43 Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi altele şapte rănite într-un atac care a avut loc vineri lângă o staţie de transport în comun din oraşul Mîkolaiv.

Imagini de la acest atac efectuat de ruşi au fost distribuite pe Telegram de guvernatorul regional Vitali Kim.

„Se ştie că sunt deja şapte răniţi şi cinci morţi”, scrie oficialul ucrainean.

Informaţia a fost confirmată de primarul oraşului Mîkolaiv, Oleksandr Sinkevici.

Potrivit acestuia, o explozie cauzată de obuze s-a produs într-o staţie de transport în comun la scurt timp după declanşarea sirenelor antiaeriene.


UPDATE 09.42 Zelenski a numit un procuror anticorupţie, răspunzând astfel unei cereri în acest sens a UE

Administraţia din Ucraina l-a confirmat joi pe experimentatul investigator Oleksandr Klimenko în funcţia de şef al Parchetului Anticorupţie, răspunzând astfel unei solicitări a Uniunii Europene pe fondul cererii de aderare la blocul comunitar, informează Reuters.

Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat pe corupţiei este o prioritate pentru statul nostru, deoarece atractivitatea investiţiilor noastre şi libertatea afacerilor depind de succesul acesteia”, a scris pe Telegram Andrii Iermak, şeful cabinetului prezidenţial al dlui Zelenski. Klimenko a fost desemnat după un lung proces de selecţie, în urma demisiei predecesorului său, din urmă cu aproape doi ani. Anterior a lucrat pentru biroul naţional anticorupţie, un alt organism de stat care menit a combate corupţia.

Progresul în combaterea corupţiei este unul dintre angajamentele pe termen lung ale autorităţilor de la Kiev faţă de partenerii lor occidentali, iar nevoia de sprijin financiar, politic şi militar a crescut brusc de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. UE a acordat Ucrainei statutul de candidată la începutul acestei luni, plasând-o pe drumul lung spre aderare, dar a transmis că mai rămân încă multe de făcut acolo, inclusiv în direcţia combaterii corupţiei.

Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei a creat structuri ale organelor teritoriale provizorii ruse în regiunile Herson şi Zaporojie (din Ucraina), anunţă Serviciul de presă al ministerului. ”Structurile organelor de interne ruse teritoriale provizorii în regiunile Herson şi Zaporojie sunt în momentul de faţă în stadiul de formare”, a adăugat Serviciul de presă al MAI al Federaţiei Ruse. citat de rosbalt.ru.

”Angajaţii acestor structuri temporare ale poliţiei ruse au început deja să îşi desfăşoare activitatea în regiunile respective, să asigure paza şi ordinea publică pe străzile oraşelor, să asigure siguranţa rutieră, să desfăşoare activităţi de căutare operaţională şi activităţi de investigare şi să ajute la formarea structurilor locale de poliţie, secţiile de poliţie. Este organizată eliberarea în mod constant a paşapoartelor ruseşti în rândul populaţiei din aceste regiuni.

Se desfăşoară activitatea de combatere a manifestărilor extremiste”, a declarat Ministerul Afacerilor Interne al Federaţiei Ruse. Au fost desfăşurate secţii de poliţie, puncte de desfăşurare temporară a poliţiei ruse. Au fost asigurate: comunicarea cu cetăţenii, funcţionarea comunicaţiilor, activităţile unităţilor de serviciu, controlul de la punctele de acces, verificarea actelor de identitate şi au fost pregătite vehicule pentru patrulare, se mai menţionează în comunicatul MAI rus.


UPDATE 05:45 Ucraina afirmă că o navă deţinută de sirieni şi acostată în Liban transporta cereale furate

Ambasada Ucrainei în Liban a cerut autorităţilor să clarifice condiţiile în care o navă siriană - despre care Ucraina susţine că transportă orz furat - a fost autorizată să acosteze la Tripoli, transmite CNN.

Nava siriană, Laodicea, aparţine companiei maritime de stat SYRIAMAR şi a fost fotografiată trecând prin strâmtoarea Bosfor în Marea Mediterană pe 23 iulie. Atât compania, cât şi nava au fost sancţionate de Trezoreria SUA în 2015.

Ucraina a declarat în repetate rânduri că Rusia a dus cereale din ţară în porturile din Orientul Mijlociu. În luna mai, imagini din satelit păreau să arate două nave sub pavilion rusesc care acostează şi se încarcă cu ceea ce se credea a fi cereale ucrainene furate în portul Sevastopol din Crimeea, relatează news.ro.


UPDATE 05.31 ONU: Procedurile pentru trecerea în siguranţă a exporturilor de cereale ucrainene sunt încă în curs de elaborare

Martin Griffiths, subsecretar general al ONU pentru afaceri umanitare şi coordonator al ajutorului de urgenţă a declarat că procedurile pentru trecerea în siguranţă a exporturilor de cereale ucrainene sunt încă în curs de elaborare, trasmite CNN.

Natiunile Unite sperau ca prima navă să părăsească joi portul ucrainean Odesa cu cereale destinate pieţelor globale, dar detaliile procedurale pentru trecerea în siguranţă sunt încă în curs de elaborare, a declarat joi coordonatorul principal al organizaţiei pentru ajutor umanitar.

Martin Griffiths a ajutat la medierea unui acord între Kiev şi Moscova - semnat la Istanbul - pentru a facilita exporturile vitale de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru a evita o criză globală a foametei, relatează news.ro.

"Obţinerea procedurilor este o condiţie prealabilă esenţială pentru circulaţia sigură a navelor. Aşa că nu este o surpriză faptul că nu am văzut încă nicio navă în mişcare", a declarat el reporterilor la New York.


UPDATE 05:20 Zelenski: Nimeni în lume nu investeşte în terorism mai mult decât Rusia, iar acest lucru necesită un răspuns legal

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis în mesajul zilnic adresat poporului ucrainean că armata rusă a lansat atacuri cu rachete asupra regiunii Kiev, Kropyvnytskyi şi a lovit Mykolaiv.

”Astăzi, am sărbătorit pentru prima dată Ziua Statului Ucrainean. Şi m-am bucurat să văd cât de mulţi oameni au perceput cu căldură această sărbătoare, s-au felicitat pentru ea, au zâmbit şi au fost mândri de Ucraina”, a spus preşedintele ucrainean.

Zelenski a arătat că vrea să le mulţumească ”senatorilor americani care au aprobat în unanimitate rezoluţia prin care se solicită Departamentului de Stat al SUA să recunoască Rusia ca stat sponsor al terorismului”.

”Puteţi lua orice zi din Ucraina - astăzi sau oricare alta după 24 februarie - pentru a vedea că nimeni în lume nu investeşte în terorism mai mult decât Rusia. Acest lucru chiar are nevoie de un răspuns juridic la nivel global. Şi nu există niciun motiv raţional pentru care o astfel de reacţie nu ar trebui să aibă loc, în special în Statele Unite”, mai afirmă el, relatează news.ro.


UPDATE 02:00 Lavrov va "acorda atenţie" solicitării de convorbire a lui Blinken, atunci când "timpul îi va permite", relatează presa de stat rusă

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va "acorda atenţie" solicitării Departamentului de Stat al SUA de a vorbi cu secretarul de stat Antony Blinken atunci când "timpul o va permite", a declarat Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, potrivit agenţiei ruse de stat RIA Novosti, citată de CNN.

Zakharova a adăugat: "Acum are un program încărcat cu contacte internaţionale: Consiliul ministerial al OCS de la Taşkent, întâlniri bilaterale".


UPDATE 01.12 Un atac cu rachete asupra oraşului Bahmut s-a soldat cu 3 morţi şi 3 răniţi

Trupele ruse au bombardat, joi, oraşul Bahmut aflat în regiunea Doneţk. În urma atacului au fost ucise trei persoane, iar alte trei au fost grav rănite, conform declaraţiei şefului administraţiei militare din regiunea Doneţk.

„Ştim deja despre cel puţin trei morţi şi trei răniţi. Şase clădiri de apartamente şi şase case au fost avariate”, a anunţat şeful administraţiei militare din regiunea Doneţk, Pavlo Kyrylenko, pe Telegram.


UPDATE 00:00 Forţele ruseşti obţin mici câştiguri în regiunea Doneţk, afirmă armata ucraineană

Armata ucraineană a recunoscut că forţele ruseşti au reuşit să obţină mici câştiguri în apropierea oraşelor Soledar şi Vershyna din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, transmite CNN. Rusia a făcut presiuni în acea zonă din Donbas în ultimele săptămâni, dar cu câştiguri limitate.

Potrivit actualizării de joi seară a Statului Major General al Ucrainei, alte încercări ale forţelor ruseşti de a "efectua asalturi în direcţia aşezărilor Yakovlivka, Bakhmut şi Semyhiria au eşuat". "Unităţile inamice s-au retras aici cu pierderi", a precizat Statul Major General al Ucrainei, relatează news.ro.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...